Ontspannen met een reden

Ergens in het einde van het jaar 2018 ben ik gevraagd om een lezing te geven over mijn reisverhaal en mijn zoektocht naar LyLLi in de zomer van 2017. En hier heb ik natuurlijk volmondig ja op gezegd.

Ruud van Oeveren & Eefke van de Wouw waren het die, vanuit hun rol als organisatoren van het jongeren platform Curious, voorstelde of ik mijn verhaal wilde vertellen.

fullsizeoutput_40a7

Op het uitverkochte evenement, in de audaxzaal van Theaters Tilburg, mocht ik als eerste spreker aftappen. Meer dan 50 paar ogen waren op mij gericht en er wordt aandachtig geluisterd. Ik vertel rond uit. Na het ene verhaal rolt het andere verhaal eruit. En elk verhaal heeft zo zijn eigen oorsprong & aanleiding, maar dat is een ander verhaal.

Ik ben klaar met spreken. Of ja, mijn tijd is op en er zijn nog wat mensen die een vraag  willen stellen.

Een van de onderwerpen waar ik over vertelde is ontspanning.  “Niets doen” zonder je daar schuldig over te voelen. Het is een onderwerp dat mij al een tijdje bezig houdt. En de laatste vraag uit het publiek ging hier over: ‘Hoe doe je dat nou? En hoe kun je dat oefenen?’ Waarop ik rigoureus antwoordde: ‘Sluit je gewoon een hele dag thuis op.’

De avond gaat verder met het programma en ik besef mij dat dit een antwoord is waar je helemaal niets aan hebt. Het komt overeen om tegen iemand te vertellen die graag fit wil worden om morgen meteen te beginnen met het hardlopen van een marathon. Dat is van de zotte. Wellicht dat het onderstaande beter van toepassing is.

‘Niets doen zonder schuld gevoel’ is in mijn optiek ontspannen met een reden. Je kunt je ontspannen op fysiek, cognitief, energetisch en emotioneel gebied. En dit kan je actief of passief doen. De reden waarom je wil/ moet ontspannen is dat het resultaat van het “niets doen” (je ontspanning) bijdraagt aan datgene wat jij wil.

Dat kan dus zijn dat je fysiek uitgerust bent voor die wedstrijd.
Dat kan dus zijn dat je cognitief fit bent voor die toets.
Dat kon dus zijn dat je energetisch opgeladen bent om krachtig te zijn.
Dat kan dus zijn dat je emotioneel bijgekomen bent na een heftige gebeurtenis.

En hoe doe je dat dan? Ontspannen met een reden? In hele kleine stapjes. Ga bij jezelf na wat jij doet, iets actief dus, waar jij energie van krijgt. Wat zorgt voor een glimlach op je gezicht? Daag jezelf uit om die kleine acties; wandelen, lezen, dansen, schrijven, fietsen, een paar keer per dag uit te voeren. Al is het maar heel eventjes.

Is het zo simpel?
Ja.
Is het makkelijk.
Nee.

De uitdaging is om bewust en actief te ontspannen.
Stop met schuldig voelen en begin met ‘niets doen.’

Succes en veel plezier.

fullsizeoutput_40a8.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: