21 dagen experiment

Leestijd: 6 minuten

Vrijdag de 13e in september. Ik ben vanuit mijn werk, als mentor op De Nieuwste School, in Tilburg op mijn fiets onderweg naar de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek. Een aantal kilometers fietspad dat ik al vaak heb afgelegd passeren de revue. De zon schijnt, het is lekker weer. De Hilvaria Studio’s liggen in een mooie rustige bosrijke omgeving, naast Safaripark de Beekse Bergen, en via een bospad met flink wat los zand kom ik aan op de locatie. Iemand van de catering, met een fluorescerend hesje aan, regelt het aankomende autoverkeer naar een geschikte parkeerplaats toe. Ik flaneer mijn fiets fijn in het fietsenrek en loop richting de ingang.

De Hilvaria studio’s heeft zo zijn eigen roemrijke geschiedenis, een karakteristieke uitstraling en vele verhalen. Sinds januari 2019 wordt het gerund door de Bonheur Horeca Groep. Voor mij is het een plek met herinneringen aan feesten, exposities, begrafenissen en theatervoorstellingen.

Ik word hartelijk ontvangen door Carin van Oekel & Patrick Stalpers, gastheer & vrouw. Carin spreekt mij aan met mijn naam en is op de hoogte van mijn komst. Ik verneem dat het gaat om een viering van de loopbaankamer en dat dit hun nieuwe locatie is. Ik ken de plek, alleen van het gezelschap ken ik niemand. Nou ja, 1 ‘iemand’ wel. Hij heeft mij uitgenodigd om aanwezig te zijn om naar zijn verhaal te luisteren. Ik heb hem alleen nog nooit in levende lijve mogen ontmoeten, wel al eens eerder gesproken.

Ergens in 2018. Voor het THOMAS Magazine ben ik op zoek naar iemand die Foppe de Haan kan en wil interviewen. In Heerenveen, Friesland. In verschillende online groepen zet ik mijn hulpvraag uit. Via het netwerk van Permanent Beta krijg ik een reactie van Kevin Weijers. Hij kan en wil Foppe interviewen, mits hij het ook mag gebruiken voor zijn podcast.

Met mijn 1.85 meter voel ik mij klein wanneer Kevin naast mij komt staan. Hij is een halve kop groter en eens zo breed. We staan buiten op het terras omringt door groen en rust, tussen mensen die we beide niet kennen. Met gezonde spanning stel ik mezelf voor en vertel ik hem over mijn activiteiten bij THOMASTEDxTilburg, op De Nieuwste School als mentor en mijn eigen onderneming Life Design.

Kevin luistert en de energie, glimlach en rust die Kevin uitstraalt doet deugt. Al snel voel ik mij erg op mijn gemak. We praten over zijn boek; 21 dagen niet klagen en waarom hij hier is, als spreker.

Verhalen vertellen, mijn verhaal vertellen. Dat is de essentie, dat is waarom ik op pad ben. In stilte en op de achtergrond ben ik al een tijd geleden begonnen. Ik heb in de keuken mogen kijken van;

Martijn AslanderTheo ThomasJoseph OubelkasPeter JoostenKristof Cuppens en Andries Jonker. Ik heb met een aantal mee mogen lopen. Ze voor en achter de schermen in actie gezien. Met elke spreker in gesprek mogen gaan om vragen te stellen. En laatst heb ik de vraag gesteld aan Kevin of ik een keer met hem mee mocht lopen.

De theaterzaal is gevuld, het spotlicht staat aan, het publiek zit en Kevin staat op de vloer en start zijn verhaal. Ontspannen en rustig begint hij te vertellen, foto’s ondersteunen zijn verhaal. Een goed en helder verhaal, waarin duidelijk naar voren komt dat wat hij heeft meegemaakt, meegenomen heeft in zijn hedendaagse activiteiten en je uitdaagt om dingen uit te proberen. Experimenteren kun je immers leren. Het gezellige geluid van een baby, van Sabine van Baal, is hoorbaar. Baby’s zijn de ultieme experimenteerders. Nadat er vragen gesteld en beantwoord zijn, krijgt het publiek van de gastheer & vrouw de opdracht om na te denken over een eigen experiment. Wat ga jij anders doen in de komende 21 dagen?

21 dagen geen vlees eten. Ik was er snel uit voor mezelf. Ik speelde al een langere tijd met deze gedachte. Geregeld kwam het wel eens voor dat er pas na een dag of 4 a 5 vlees gegeten werd door mij. De reden dat ik dit experiment aan gegaan ben is omdat ik wilde ervaren wat het met mij doet om geen vlees te eten. Gecombineerd met allerlei aspecten die momenteel spelen rondom duurzaamheid, milieubewustzijn en dierenwelzijn.

Het is mij gelukt om in een periode van 26 dagen, 21 dagen aaneengesloten geen vlees te eten. Zo werkt een 21 dagen experiment; als het niet lukt dan begint de teller namelijk opnieuw. Als herinnering draag je een witte armband. Wanneer ik vlees at, wisselde de armband van hand. Dat is 1 keer voorgekomen, op de vijfde dag. Via thuisbezorgd eten laten bestellen (de koelkast was leeg, al laat, moe, geen zin om boodschappen te doen, etc). In plaats van 2x vegetarische pizza en 1x kapsalon (voor 2 personen), liet de bezorger ons achter met 2x kapsalon en 1x dürüm döner. Het vlees was hongerig en zwak. Het witte polsbandje wisselde van arm.

Sinds 18 september 2019 heb ik geen vlees op. Dat geeft onder andere rust tijdens het doen van boodschappen, want die afdeling kan ik overslaan. Je moet voor jezelf opkomen, uitspreken naar andere dat je geen vlees eet. Mentaal heb ik het vlees eten niet gemist. Er was geen verlangen of wens in een stuk vlees. Fysiek gezien is dat anders. Energie technisch heb ik wel gemerkt dat ik voedingsstoffen mis. Ik weet dat ik dat goed met andere ingrediënten op kan vangen. De komende tijd blijf ik geen vlees eten. Vis voorlopig wel, dat wordt wellicht een andere uitdaging. Ooit ga ik wel weer vlees eten. De vraag is alleen wanneer en wat voor soort (biologisch) vlees het dan gaat worden.

Deze 21 dagen experimenten periode is mij goed bevallen. Ik ga voor een komend experiment 21 dagen tijdens het eten, niet (op een scherm kijkend) lezen. Tijdens het eten geen tv, tablet, laptop, smartphone, boek of tijdschrift. Alle aandacht voor mezelf, het eten en het gezelschap.

Wat wordt jouw 21 dagen experiment?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: